Opublikowano Dodaj komentarz

Etykiety termiczne – rodzaje, zastosowania

Etykiety termiczne

Etykiety termiczne to produkty niezastąpione w większości branż. To właśnie dzięki nim możemy poinformować klienta o cechach naszych wyrobów, dacie przydatności do spożycia czy składzie. Ponieważ każdy produkt musi być odpowiednio oznaczony przed wprowadzeniem do obrotu, nie mamy innej możliwości niż stosowanie etykiet. Czy jednak wiesz, kiedy należy stosować dany rodzaj i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?

Etykiety termiczne – co to jest?

Etykiety termiczne przypominają zwykłe kawałki papieru, które są naklejane na produkt. Ten papier jednak, dzięki specjalnej technologii produkcji, reaguje na ciepło. Umieszczane są w drukarce, której głowica generuje punktowo wysoką temperaturę. Pod jej wpływem etykieta się zaczernia i powstaje rozróżniany przez nas tekst. Nie ma więc konieczności stosowania żadnych barwników, tonerów czy innych tuszy. Zaletami tego typu etykiet są:

  • niewielkie koszty stworzenia etykiet,
  • brak konieczności dokupowania materiałów eksploatacyjnych,
  • łatwość aplikacji.

Niestety z tego też powodu mają bardzo wiele wad. Są nieodporne na niekorzystne czynniki atmosferyczne, wodę czy wysoką temperaturę. Ich trwałość jest dość niewielka, ale mimo to znajdują zastosowanie w wielu branżach.

Dowiedz się więcej: Wyposażenie sklepu spożywczego – ile trzeba wydać, by otworzyć sklep?

Etykieta termiczna

Gdzie stosujemy etykiety termiczne?

Z powodu swoich ograniczeń, etykiety termiczne są stosowane przeważnie w branży spożywczej do oznaczania produktów o krótkiej dacie przydatności do spożycia:

  • mięs,
  • pieczywa,
  • owoców i warzyw,
  • nabiału.

To jednak nie ich jedyne zastosowanie. Są popularne w transporcie i logistyce do oznaczania przesyłek i drukowania listów przewozowych.

A co jeśli nie możemy zastosować tego rodzaju etykiet?

Jeśli z różnych przyczyn zwykłe etykiety termiczne są dla nas nieodpowiednie, mamy do wyboru jeszcze etykiety termotransferowe. Bardzo często błędnie są one mylone z termicznymi, choć sposób ich działania jest zgoła różny. Nadruk wymaga już użycia taśm barwiących, zwanych inaczej kalkami. Są popularniejsze, ale i droższe od etykiet termicznych. Oferujemy je w trzech wersjach:

  • matowej,
  • półbłyszczącej,
  • błyszczącej.

Ich trwałość jest znacznie lepsza, dzięki czemu mogą być stosowane nawet do produktów spożywczych mrożonych, które mają kontakt z wodą i innymi czynnikami, które sprawiają, że papier szybko staje się niezdatny do użytku. Poza zastosowaniem w branży spożywczej, są stosowane w:

  • laboratoriach,
  • farmacji,
  • opiece medycznej.

Klej do etykiet

Każda etykieta może mieć również inny rodzaj kleju. Czasem pożądany jest mocny i trwały specyfik, a czasem lepiej jest, by etykieta termiczna była łatwo odklejalna. Z reguły mamy do czynienia z klejami na bazie akrylu lub kauczuku. Wyróżniamy następujące rodzaje:

  • standardowy,
  • odlepny,
  • mocny,
  • mocny do głębokiego mrożenia.

Rodzaj musimy wybrać w zależności od naszych potrzeb i wymagań klienta. Przykładowo na różnego typu bombonierkach, produktach mogących służyć za prezenty czy na elementach dekoracyjnych lepiej jest użyć kleju odlepnego. Do mrożonek standardem jest klej do głębokiego mrożenia. Przy produktach chemicznych i w fabrykach odpowiedni będzie środek, który jest niepodatny na większość chemikaliów z wyłączeniem rozpuszczalnika.

Kaseta barwiąca
Kaseta barwiąca

Oczywiście istnieje o wiele więcej rodzajów etykiet – nie tylko termiczne, ale i specjalne, które cechują się wyższą elegancją czy odpornością. Ma to jednak również wpływ na ich cenę. Jeśli nie mamy produktów luksusowych, to ekonomiczniejsze jest użycie standardowych etykiet termicznych. Jak widać, nie zajmujemy się jedynie dystrybucją kas fiskalnych we Wrocławiu, ale dostarczamy kompletne akcesoria do sklepów. Zapoznaj się z naszą ofertą w wyposazeniesklepow.pl.

Dodaj komentarz